Få styr på passiv brandsikring

Få styr på passiv brandsikring


En god start og en god dialog gør det meget lettere at håndtere passiv brandsikring. Med skærpede krav og nye byggemetoder er det altid en god idé at få råd og vejledning til passiv brandsikring hos en specialist.

Det kan være rigtig dyrt at udføre brandlukninger forkert. Med et øget fokus på passiv brandsikring er det vigtigt med så bred en palette af præ-accepterede løsninger som muligt. Præ-accepterede løsninger er et udtryk for, at løsningen er brandtestet og kan anvendes uden yderligere godkendelse fra en certificeret brandrådgiver. Hos grossisten Armadan har man løbende dialoger med rådgivere, ingeniører, arkitekter, el-installatører, VVS’ere såvel som tømrere og murere, der alle har behov for mere viden og vejledning til passiv brandsikring til brandtætninger mellem brandadskillende bygningsdele.

Tænk passiv brandsikring ind fra start

For den udførende gælder især et råd, når man skal lave passiv brandsikring – en god start.

- Den typiske fejl er, at man ikke tænker passiv brandsikring ind fra starten af opgaven, og det er ret enkelt at gøre noget ved, siger Jacob Sommer, der er specialist i passiv brandsikring hos Armadan.

- Ofte står der i projektbeskrivelsen, at opgaven skal løses som beskrevet i BR 18. Det betyder, at løsninger skal være præ-accepterede.

Ved at identificere krav til konstruktionstype, brandmodstandsevne, type af gennemføring og isoleringstype kan den udførende finde de præ-accepterede løsninger. For en grundigere vejledning om præ-accepterede løsninger og valg af korrekte produkter kan man eksempelvis benytte producenten Mulcols app, Multiselector, eller henvende sig til en specialist. 


God dialog og planlægning med andre entrepriser

I større byggerier kan både opgavens kompleksitet og tidsramme være mere krævende for den enkelte entreprise. Her er det vigtigt at læse udbudsmaterialet godt igennem og stille spørgsmål til brandtætningerne, hvis de ikke indgår i udbudsmaterialet. 

Det giver både den fordel, at der kommer struktur på opgaven og mulighed for at lave et løsningskatalog for brandtætningerne, for eksempel med en projektbog. Det giver samtidig grundlag for at vurdere, om man selv kan udføre opgaven, eller den skal gives videre til en isolatør eller en anden specialist.

I større byggerier er samarbejdet med andre entrepriser vigtige. Da der ofte skal udføres brandtætninger for flere fagentrepriser gennem samme område kan et samarbejde lette arbejdsgangen. På den måde sikrer man, at man ikke kommer i vejen for hinanden.

- Man skal passe på med, at andre entrepriser ikke kommer så langt med deres arbejde, at det vanskeliggør arbejdet med at sikre sine brandtætninger korrekt. En god dialog med isolatør og andre entrepriser er vigtig. Den bedste løsning er løbende at udføre sine brandtætninger, siger Jacob Sommer.


Nye løsninger kræver vejledning

Når brandtætninger udføres, er det yderst vigtigt at være opmærksom på både installation og konstruktion, idet kombinationen skal være brandtestet sammen for at opnå en præ-accepteret løsning.

I nye typer konstruktioner kan der være nye krav, som den udførende skal være opmærksom på. Eksempelvis er CLT-byggeri en forholdsvis ny byggemetode, der skal være testet i kombination med installationerne for at opnå en præ-accepteret løsning.

- I byggeriet er det ikke meget, der står stille. Med nye materialer og løsninger til passiv brandsikring tager man udgangspunkt i virkeligheden og tester nye materialer, der modsvarer brandkravene til passiv brandsikring 1:1. Der findes nye løsninger til CLT-byggeri, hvor vi på baggrund af test har godkendte løsninger til CLT-vægge og CLT-dæk, siger Jacob Sommer. 

 Huldæk er derimod en konstruktion, som ikke er brandtestet i forbindelse med brandtætning, og derfor kræver huldæk særlig opmærksomhed i forbindelse med brandtætninger. Her kan den udførende søge vejledning hos en specialist eller en rådgiver, inden opgaven sættes i gang.

For mere viden afholder blandt andre Armadan kurser om nye værktøjer og løsninger til passiv brandsikring, lige som der findes en række digitale redskaber til at håndtere hele processen.


Gode råd til passiv brandsikring 

  • Tænk passiv brandsikring ind fra start 
  • Udfør brandtætninger løbende i projektet 
  • Planlæg brandtætninger i dialog med andre entrepriser 

Mere viden om passiv brandsikring


Helle Vilsner

Fire & Project Manager


Mobil: +45 92 44 11 74

Ballerup



Tom Hansen

Teknisk Salg / Technical Sales ØST


Mobil: +45 30 80 64 62

Ballerup


Jacob Sommer

Teknisk Salg/ Technical Sales VEST


Mobil: +45 92 44 11 75

Kolding